Professor of Federal University of ABC since 2019. She has a bachelor’s degree in food engineering from the State University of Maringá (2005), and a doctorate degree on food engineering from the University of Campinas (Unicamp, 2010). She developed post-doctoral projects in Unicamp (2010-2013) and in the Brazilian Center for Research in Energy and Materials (2013-2014). She was a professor in the Federal University of São Carlos (2014-2019). She has experience in the areas: supercritical technology; natural products; extraction of bioactive compounds; hydrolysis of lignocellulosic biomass; biorefineries; circular economy; economic engineering; second-generation ethanol; process simulation; meat quality; and intellectual property.

Professora Adjunta da UFABC desde 2019. Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela UEM (2005) e Doutorado em Engenharia de Alimentos pela Unicamp (2010). Desenvolveu projetos de pós-doutorado na Unicamp (2010-2013) e no CNPEM (2013-2014). Foi docente na UFScar, campus Lagoa do Sino, de 2014 a 2019. Possui experiência nas áreas de tecnologia supercrítica; produtos naturais; extração de compostos bioativos; hidrólise de biomassa lignocelulósica; biorrefinarias; economia circular; engenharia econômica; etanol de segunda geração; simulação de processos; qualidade de carne; e propriedade intelectual.

Research area

  1. Natural product extraction: optimizing environmentally friendly extraction processes, such as supercritical fluid extraction and ultrasound assisted extraction, to obtain bioactive compounds.
  2. Energy use of agro-industrial waste: conversion of agro-industrial waste by thermochemical routes, such as combustion and sub/supercritical water hydrolysis, to thermal energy, biofuels precursors, and other by-products.
  3. Biorefineries: circular economy applied to the full use of raw materials in sequential processes, for their conversion in multiple bioproducts, aiming at “zero waste”.

Área de pesquisa

  1. Extração de produtos naturais: otimização de processos de extração ambientalmente corretos, como extração com fluidos supercríticos e extração assistida por ultrassom, para a obtenção de compostos bioativos.
  2. Aproveitamento energético de resíduos agroindustriais: conversão de resíduos agroindustriais através de rotas termoquímicas, como combustão e hidrólise em água sub/supercrítica, em energia térmica, precursores de biocombustíveis e outros subprodutos.
  3. Biorrefinarias: economia circular aplicada ao aproveitamento integral de matérias-primas em processos sequenciais para conversão em múltiplos bioprodutos, aproximando-se do “resíduo zero”.
Disponível para orientação: SIM

Available to supervision: YES