Professor of Federal University of ABC since 2019. She has a bachelor’s degree in food engineering from the State University of Maringá (2005), and a doctorate degree on food engineering from the University of Campinas (Unicamp, 2010). She developed post-doctoral projects in Unicamp (2010-2013) and in the Brazilian Center for Research in Energy and Materials (2013-2014). She was a professor in the Federal University of São Carlos (2014-2019). She has experience in the areas: supercritical technology; natural products; extraction of bioactive compounds; hydrolysis of lignocellulosic biomass; biorefineries; circular economy; economic engineering; second-generation ethanol; process simulation; meat quality; and intellectual property.
Professora Adjunta da UFABC desde 2019. Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela UEM (2005) e Doutorado em Engenharia de Alimentos pela Unicamp (2010). Desenvolveu projetos de pós-doutorado na Unicamp (2010-2013) e no CNPEM (2013-2014). Foi docente na UFScar, campus Lagoa do Sino, de 2014 a 2019. Possui experiência nas áreas de tecnologia supercrítica; produtos naturais; extração de compostos bioativos; hidrólise de biomassa lignocelulósica; biorrefinarias; economia circular; engenharia econômica; etanol de segunda geração; simulação de processos; qualidade de carne; e propriedade intelectual.
Research area
- Natural product extraction: optimizing environmentally friendly extraction processes, such as supercritical fluid extraction and ultrasound assisted extraction, to obtain bioactive compounds.
- Energy use of agro-industrial waste: conversion of agro-industrial waste by thermochemical routes, such as combustion and sub/supercritical water hydrolysis, to thermal energy, biofuels precursors, and other by-products.
- Biorefineries: circular economy applied to the full use of raw materials in sequential processes, for their conversion in multiple bioproducts, aiming at “zero waste”.
Área de pesquisa
- Extração de produtos naturais: otimização de processos de extração ambientalmente corretos, como extração com fluidos supercríticos e extração assistida por ultrassom, para a obtenção de compostos bioativos.
- Aproveitamento energético de resíduos agroindustriais: conversão de resíduos agroindustriais através de rotas termoquímicas, como combustão e hidrólise em água sub/supercrítica, em energia térmica, precursores de biocombustíveis e outros subprodutos.
- Biorrefinarias: economia circular aplicada ao aproveitamento integral de matérias-primas em processos sequenciais para conversão em múltiplos bioprodutos, aproximando-se do “resíduo zero”.