Profa. Cornelia Bohne (University of Victoria, Canadá)
Data: 24/04/2018
Local: sala 004-0 (Bloco A, Santo André)
Horário: 14h
Palestra: “Visualizing Sodium Deoxycholate Supramolecular Gels with Fluorescence Probes“
A Profa. Bohne irá apresentar o trabalho científico desenvolvido recentemente em seu grupo de pesquisa, acerca da dinâmica de sistemas supramoleculares e do desenvolvimento de metodologias dedicadas para estudá-los. A apresentação será feita em português e o resumo completo da palestra pode ser visualizado no final desta página.
Horário: 15h
Mesa Redonda: Dedicada a uma conversa informal sobre o processo de publicação de trabalhos científicos.
A Profa. Bohne atua como uma dos quatro editores-chefe da ACS Omega, e seu objetivo com a mesa-redonda é explicar como editores processam manuscritos, falar da importância das respostas a revisores, e prover dicas de como melhorar as chances de publicação. Esta mesa-redonda também será em português, e participantes são encorajados a trazerem suas perguntas e experiências na publicação de artigos científicos.
Resumo Palestra:
Sodium deoxycholate (NaDC) forms supramolecular hydrogels within a narrow pH range. Fluorescent probes were previously used to characterize the binding sites for small molecules within the NaDC structures of the gel. We showed that the properties of these hydrophobic binding sites in the gel were the same as the properties for solutions containing NaDC aggregates, suggesting that the solution aggregates were incorporated into the gel’s NaDC structures. Fluorescence correlation spectroscopy studies showed that a significant amount of NaDC was not immobilized within the gel providing the possibility for the transport of hydrophobic molecules within the hydrogel through aggregates that are solubilized in the hydrogel’s entrapped water. We now report on the visualization of the NaDC gel structures using confocal microscopy by tagging NaDC with fluorescent probes. These preliminary experiments indicate that NaDC gels consist of microstructures of near spherical shape without the formation of elongated network structures. The effect on the gel’s microstructures will be reported for the addition of salt or additives, such as cucurbit[6]uril, that mechanically strengthen the NaDC gel.